SIVA OČEVA PUTNIČKA TORBA

 

SIVA OČEVA PUTNIČKA TORBA
Sjećam se kao dijete, otac pakuje onu svoju sivu torbu i priprema se na put. Mnogo je porodica istu sudbinu dijelilo. Petak naveče, babo došao i hedije, bezbeli za djecu.To nam je bio jedini motiv u kojem smo živjeli od nedjelje do petka bez očeva prisustva. Subota ujutru, svi smo zajedno. U rano jutro, iako inače ne ustajemo rano, u subotu to obavezno radimo.
Mi djeca. Da osjetimo očevo prisustvo da se nadmećemo. Ko je bio bolji protekle sedmice. Koga su hvalili djed i nana i nastavnici. Majka se smješka praveći doručak, a mi se redom dodvoramo ocu, ko će u krilo, koga će pohvaliti dok je još na stolu jutarnja kahva. Otac bi nas blago milovao i dugo nam pričao kako tamo, u Zagrebu njemu nije lahko. Puno se radi a svi spavamo u baraci. Građevina je djeco, govorio bi, težak posao. Proklet. Kako god se otimaš, uvijek te na kraju odvede od kuće.
Od svojih. Zato morate biti dobri, učiti-uzdahnuo bi i pogledao majku.
Gledao sam njegovo preplanulo lice i žuljevite, suhe i ispucale ruke. Nisam mu vjerovao.
Ja sam u svojim dječijim maštarijama putovanje u Zagreb i život tamo doživljavao skoro kao prestiž. Kao nešto što te izdvaja. Čemu težiš. Sve dok ne bi pogledao u onu njegovu sivu putničku torbu. U odnosu na petak u subotu je djelovala daleko ozbiljnije. Ni nalik onoj torbi od juče iz koje je babo vadio hedije za nas. Već u subotu bi majka u nju počela pakovati veš za cijelu sedmicu. U nedjelju bi nam bilo još teže. Otac bi nas milovao, a siva putnička torba se punila do vrha. Još samo hrana, kaže majka, i to je to. Siva torba bi nedjeljom izgledala tužno. Pretužno. Iako puna stvari, ta torba je sa sobom donosila i odnosila emocije. Nadanja. Ljubav. Strahove. Donosila je i poklone. Najtužnija slika koju ste mogli nedjeljom vidjeti, otac nas ljubi, odlazi a puna siva torba nosi u sebi osjećaje prikupljene tokom vikenda, da ga tamo griju i podsjećaju na nas do petka. Do nove naše i njegove radosti. Siva putnička torba je sve to proživljavala zajedno sa nama. Danas sa ove distance, vidim tu sivu torbu kao sinonim odvojenosti, uskraćene očeve ljubavi ali i sjećanja na jedno davno vrijeme.U kojem smo imali malo, a bili beskrajno sretni..
Elvir Peštalić
Foto:Ilustŕacija

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Moja kći je danas dobila prvu mjesečnicu. Nalazila se u autobusu i tinejdžer...

MAJKO, OČE, KAKO STE MOGLI ?

Sit gladnog ne razumije...